Kolibrie Diskeditors voor Windows en DOS'


WINDOWS DISKEDITOR 'KDM32'

SYSTEEM-EISEN VOOR KOLIBRIE DISKEDITOR
Een Windows® XP, 2K of Vista computer. Kan 1 tot en met 8 disks weergeven en bewerken, en ook nog eens 1 tot en met 8 CD-ROM/DVD-spelers of recorders lezen. Hij kan echter geen DVD's lezen. Maar wel floppies. KDM32 werkt alleen met Administrator-rechten.

MOGELIJKHEDEN
Deze versie heeft de mogelijkheid om in veel gevallen een beschadigd of gewist Master Boot Record te herstellen of geheel te rebuilden!
Er kan gezocht worden op de disks, ook met interval. Dus om de 2, 3 of meer bytes. Vooral om de 2 komt nogal eens voor tegenwoordig, b.v. rich text. Verder kunnen er sectors gekopieerd worden, naar een file geschreven worden, en zelfs een file naar sectors geschreven worden. In tweeën splitsen van het scherm is mogelijk. Ook kan er naar partities gesprongen worden via de partitietabel. Voor FAT32 is het nog mooier, daarmee kan ook naar de rootdirectory en subdirectories gesprongen worden, en dan ook files weergegeven worden, en tenslotte kunnen gewiste files (mits ze niet gefragmenteerd of overschreven zijn) weer teruggehaald worden. Ik heb het plan om dit ook voor NTFS te maken, maar dat is vooralsnog toekomstmuziek.


Helaas, ik kwam er op 24 feb. 2008 achter dat hij niet onder Vista kan schrijven naar disk. Er kan echter wel naar het MBR, de volgende 63 sectoren en de de PBR('s) geschreven worden, dat is tenminste nog wat.
In februari 2010 weer een nieuwe, KDM32 versie 4.01.2. Hij is kleiner, sneller en stand-alone, dus portable. Geen installatie nodig. Het zoeken is, dankzij machinecode, 40 x sneller geworden. De MBR-Rebuilder is vernieuwd, kan nu nog meer situaties aan. De 2e generatie. En er kunnen ruim 100 adressen met bijbehorende drive onthouden worden.
In juni 2010 nog enkele kosmetische verbeteringen in versie 4.01.3 en een Engelse versie in 4.01.4. In jan 2012 verbeterde floppy-ondersteuning in v 4.03.


Download KDM32 4.03 hier/here (155 kB, Dutch and English)DOS/WINDOWS 9X DISKEDITOR 'KDM'

SYSTEEM-EISEN VOOR KOLIBRIE DISKEDITOR
Een Windows® 9X/ME computer, en hij werkt ook onder plain old DOS. Ideaal voor op een opstartfloppy of stick, iets groter dan 15 KiloBytes. De kracht van een in assembler geschreven tool. Met eigen schermmode en font.

WAT KAN ER ALLEMAAL MEE ?
KDM is een diskeditor voor kleine (tot 8,4 GB) en grote drives. Dus voor beide groottes aangepast. Ook floppies kan hij lezen en schrijven. Wordt er niks meegegeven, dan start hij op in de 1e harddisk, op de 1e sector.
Een wel heel mooie mogelijkheid is het opnieuw opbouwen van het MBR. Als deze beschadigd is of zelfs gewist, kan dit programma hem terughalen. Als u in het MBR staat (voor elke drive) drukt u op de 'b' en het MBR wordt rebuild. Nu nog terugschrijven naar disk met 'F2'. Uniek!
Deze 2e generatie rebuilder kan ook TB-drives met Vista en Windows 7 aan.
Wat echter niet kan, is het MBR herstellen als er een Linux- of EFI-(installatie) partitie bij staat.

Syntax: kdm [dd] [cccc kkkk ssss [cccc kkkk ssss]] (hexadecimaal.)

waarbij [dd] het drivenummer is, 80 voor de eerste drive, 81 voor de 2e, enz. tm 83. En 00 is voor de floppydrive. De volgende 3 waarden kunnen naar wens ingevuld worden (uiteraard binnen de normale grenzen van 00FF koppen en 003F sectoren), en de laatste 3 waarden stellen het AANTAL cylinders, koppen en sectors in, OVER de instelling van de drive heen. Je kan dus een grotere of kleinere drive instellen als dat hij feitelijk is. Er kan ook alleen een sectornummer ingegeven worden, b.v.:

kdm [dd] 01234567 (hexadecimaal)

En dan de bediening na het starten:

                b = Het MBR opnieuw opbouwen, dan evt. terugschrijven met F2
   PgUp/PgDn = Vorige / volgende sector (Shift-links = skip)
    Home/End = Eerste / laatste sector (Shift-links = skip)
                n = Nulstellen relatieve sectorteller
                 i = Invoeren hexadecimale sectornummer
                e = Scherm editen, Tab = mode (Enter = einde)
              F2 = Updaten (scherm terugschrijven naar disk !)
         0 tm 3 = Kies voor 4 drives, 0 is de eerste.
        kdm 81 = Opstarten met de 2e drive, 82 is 3e drive, enz.
             Esc = Stoppen

Als CapsLock brandt staat direct autorepeat aan (zeer snel).
Download KDM 6.08 hier (7 KB)


 
     Laatste update: 1 januari 2012