KoliPOP, voor uw POP3-accounts. Kijk op de server voordat u alles binnenhaalt
en
JMail, werkt sneller en kan ook posten

WIE IS DE BAAS IN UW MAILBOXEN ?

SYSTEEM-EISEN VOOR KOLIPOP
Een Windows® 2K, XP, Vista, 7 of 8 computer.

WAT IS KOLIPOP ?
KoliPOP is een POP3 email-lezer waarmee op de servers gekeken kan worden voordat u alles binnenhaalt. Van de berichten kan naar keuze 40, 80 of 160 regels opgehaald worden. Ook kan van elk bericht 1000 regels opgehaald worden, of zelf kiezen hoeveel KB, en dat wordt dan in het standaard emailprogramma gepresenteerd.

HET INSTALLEREN, OF EIGENLIJK NIET INSTALLEREN
Als u de zip gedownload heeft, zet u de 3 files in een nieuw gemaakte map, bijvoorbeeld in Program Files. Maak vanaf KoliPOP.exe een snelkoppeling naar het startmenu en/of bureaublad. Stel in de snelkoppeling 'Gemaximaliseerd' in, en lettertype Lucida Console, grootte 12. Heeft u een hoge resolutie, dan kan de Puntenwaarde omhoog.

HOE TE WERKEN MET KOLIPOP ?
Bij de eerste opstart komt er een schermpje in beeld waarin de gegevens van een account ingevuld moeten worden:

ACCOUNTS INVULLEN
Vul de servernaam, de gebruikers- of accountnaam, het wachtwoord, deze wordt blind ingevuld en blijft daarna ook gescrambled (versleuteld). En tenslotte een naam waaraan u het account herkent, dus een duidelijke naam. Deze naam wordt weergegeven in het programma.
Om later een account toe te voegen of te verwijderen, drukt u in de normale mode op 'i'. Deleten van een account gaat met de Delete-toets.

HEADERS OPHALEN
Ga met de blauwe balk op betreffend account staan, en druk op 'Home'. Nu worden de headers, alsmede 40 bodyregels, opgehaald. Als dat gebeurd is, worden de headers weergegeven, en ook de grootte. Wilt u de eerste 40 regels van een bericht zien, ga er dan op staan en druk op 'pijl rechts'. Op deze manier kan een indruk van de posting gekregen worden.

EEN BERICHT VAN DE SERVER VERWIJDEREN
Ga op de header van het bericht staan wat u wilt verwijderen. Gebruik nu de toetscombinatie Alt-d en als u het zeker weet bevestigt u met 'j'. Het bericht wordt van de server verwijderd, en om de lijst in het programma weer kloppend te krijgen, worden de headers opnieuw opgehaald van de server. Er kunnen ook meerdere berichten tegelijk gewist worden, dit kan door op het bericht te gaan staan en op de Spatie- of Entertoets te drukken. Dan wordt betreffende bericht gemarkeerd voor wissen. Herhaal dit voor de andere berichten die u wilt wissen. Daarna toetst u weer Alt-d en dan 'j'. Tenslotte kan in versie 10.2 een hele postbus in een keer geleegd worden, ga daarvoor op de betreffende server staan en doe Alt-d.

BERICHT OPHALEN M.B.V. UW MAILCLIENT
Een mogelijkheid om meer van een bericht te zien, is door deze op te halen en te presenteren in uw emailprogrammma. Dat kan door op het bericht te gaan staan, en op de 'b' te drukken. Nu worden 1000 regels van het bericht opgehaald en start er een emailpagina. Er is ook een mogelijkheid om zelf het aantal KiloBytes op te geven welke opgehaald moeten worden, dit kan met Ctrl-b.

WEERGAVEMOGELIJKHEDEN
Om meer van de datum en tijd te kunnen zien, kan deze met Ctrl-Pijl-links/rechts verschoven worden. Om meer van de afzender of het onderwerp te kunnen zien, kunt u Shift-pijl-links/rechts gebruiken. Het is ook mogelijk om de uitgebreide headers te bekijken, dit gaat met 'h'. Als de regels uit het scherm lopen, gebruikt u Ctrl+Shift-pijl-links/rechts. De body kan "ongewrapt" weergegeven worden door op de 'w' te drukken, en ook dan kan de tekst helemaal bekeken worden d.m.v. Ctrl+Shift-pijl-links/rechts.

ACHTERGROND VAN KOLIPOP
Ik schreef het programma al in 2000, toen gebruikte ik NetCat voor de communicatie. Maar toen bleek dat steeds meer servers verwachten dat je wacht op antwoord voordat je het volgende commando geeft. En dat kon niet met NetCat. Toen heb ik het geprobeerd met Telnet Scripting Tool. Dat ging wel, die wacht op de reaktie van de server. Maar... het bleek dat TST het gegeven commando terug geeft dwars door de output heen. Toen heb ik het even opgegeven.

Begin 2007 heb ik KoliPOP weer opgepakt, en zelf met Perl een telnet module in elkaar gezet. Hij is wel iets groter geworden, maar werkt nu zonder problemen. Hier is het resultaat.

Ik heb eind 2007 een verbeterde versie gemaakt, 9.05 en die heeft 43 regels inplaats van 25. Het deleten van berichten is verbeterd, en het selecteren. Max. 10 servers, en 200 berichten per server. Werkt ook nog met Windows 98.

Download Kolipop 9.05 hier (568 KB)

En november 2008 heb ik versie 10.1 klaar, deze heeft een veel grotere resolutie, maar werkt niet lekker meer met Windows 98. Max. 80 servers, en 800 berichten per server. Oktober 2009 aangepast voor Windows 7. En weer verbeterd op 3 januari 2010, nu versie 10.2.

December 2012 heb ik de Perl-module overbodig gemaakt, door het contact met de servers intern te regelen. Technisch is hij eender gebleven. Maar hij is sneller, minder kans op storing. En hij is nu nog maar 65 kB in plaats van 569 kB.

Op 20 september 2014 een fout in zeldzame gevallen gerepareerd.

Download Kolipop 11.0 hier (65 KB)
JMail, POP3 als IMAP

WIE IS DE BAAS IN UW MAILBOXEN ?

SYSTEEM-EISEN VOOR JMAIL
Een Windows® 2K, XP, Vista, 7 of 8 computer.

WAT IS JMail ?
JMail is een POP3 email-lezer en een SMTP-poster. Het is een platte tekst e-mailprogramma. Hij kan 19 POP3-servers aan. Hij is uitermate geschikt om de e-mails op de server te beheren. U houdt dus altijd een kopie van uw belangrijkste e-mails op de server. De onbelangrijke kunt u wissen. Als een e-mail in HTML of andere opmaak is geschreven kan die met de browser of het standaard e-mailprogramma bekeken worden. Posten of een reaktie posten kan ook, en na het verzenden worden die bewaard. Ook onbelangrijke verzonden e-mails kunnen gewist worden, met Delete. Uniek is ook de zoekfunctie, die zoekt op de server.

JMail hoeft niet geinstalleerd te worden.

Download JMail 3.04 hier (84 KB)
 
     

Laatste update: 20 november 2014