Kolibrie USB-stick tester

WIE IS DE BAAS OP UW STICK ?

SYSTEEM-EISEN VOOR DE USB-STICK/GEHEUGENKAART-TESTER:
Versie 5.02: Windows 2000, Windows XP 32-bit, niet met Windows Vista en Windows 7.
Versie 6.00: Windows 2000, Windows XP, Windows Vista en Windows 7, ook 64-bit.

WAT WORDT ER PRECIES GETEST ?
Zoals ik zelf heb ondervonden, zijn er USB-geheugensticks en geheugenkaartjes zoals (Micro-)SD in de handel, die veel minder geheugen bevatten dan ze opgeven. In het begin van de stick is dan wel goed geheugen aanwezig, maar het laatste stuk is als het ware leeg. Ze zijn 'gewoon' vol te zetten, ook al omdat de index in het goede deel staat, maar als je de bestanden die verderop in het slechte deel staan, terug zou kopiëren, is de inhoud corrupt.

Deze tester kijkt of er achteraan goed geheugen is, en zo niet, kijkt 'ie tot hoever het slechte geheugen doorloopt naar voren, en meldt dit dan.
Ook als er achteraan multi-gedimensioneerd geheugen zit wordt dat herkend. Dit betekent dat daar een klein blok geheugen steeds weer nieuwe adressen krijgt, zodat daar overal beschrijfbaar geheugen zit, maar het is steeds weer dat zelfde blokje geheugen.

Als de stick fout is, is er gelegenheid om deze te herstellen door een nieuw MBR te schrijven, waardoor het goede gedeelte van de stick normaal gebruikt kan worden. Wel worden alle gegevens op de stick hierdoor gewist.

Versie 5.02 werkt met sticks groter dan 127 MB en kleiner dan 32 GB. Als er sticks getest moeten worden die groter zouden zijn dan 32 GB, moet een grotere waarde dan die stick in GB meegegeven worden. Dus voor een stick die 120 GB zou zijn het programma starten vanaf een (Administrator-)Opdrachtprompt, en wel zo:

sticktst 128

Bij versie 6.00 kan de opgegeven stickgrootte ingesteld worden in het programma. Staat standaard ingesteld op kleiner dan 33 GB. Als er een harddisk of b.v. RAMdisk aan boord is die kleiner is, kan die overgeslagen worden. Omdat men bij Windows 7 en Vista normaal niet kan schrijven naar disk (dus ook sticks) is hier een truuk toegepast. Daarvoor moet de stick tussendoor even veilig verwijderd worden, en na afloop weer (even). Houd er wel rekening mee, dat de stick na de 1e keer verwijderen onbruikbaar is, hij is dan geopend voor rechtstreeks schrijven. Plaats hem dus altijd weer en vervolg het programma.

Het programma verandert de inhoud van de stick niet (eigenlijk wel, maar tijdelijk). Als er een HardDisk kleiner dan 32 MB of de meegegeven/ingestelde waarde is, wordt die als stick gezien, maar men kan dan verder zoeken door bij versie 5.02 'v', en bij versie 6.00 'n' in te drukken. Op die manier kunnen ook meerdere sticks gecheckt worden. Dit is bij versie 6.00 af te raden wegens het open zetten van de sticks.
Download StickTST 5.02 hier (99 KB)


Download StickTST 6.00 hier (28 KB) 
     

Laatste update: 19 Juli 2009