Microplanet Gravity 3.0.4 installeren en instellen

WIE IS DE BAAS IN UW NIEUWSGROEPEN ?

WAT IS USENET (NIEUWS- OF DISCUSSIEGROEPEN)?
Usenet is een wereldwijd 'forum' met meer dan 50.000 nieuwsgroepen. Het is gratis, reclamevrij een goeddeels ongecensureerd. Het aantal onderwerpen is eindeloos, er kunnen zelfs nieuwe groepen gemaakt worden indien er vraag naar is. Er zijn specifieke groepen voor verschillende talen, maar de meesten zijn in het Engels. Er is dus ook een aantal NL-groepen, zowel beheerd als niet beheerd. De nieuwsgroepen kunt u ontvangen met een nieuwsprogramma, of usenetcliënt. Hier wordt dus de usenetcliënt Microplanet Gravity besproken. Andere populaire usenetprogramma's zijn Thunderbird, MesNews, Agent.

SYSTEEM-EISEN VOOR MICROPLANET GRAVITY
Dit nieuwsgroepenprogramma is te installeren op Windows® 98 t/m 8. Te downloaden op http://sourceforge.net/projects/mpgravity/files/Gravity%203.0/ en dan klikken op: Download Gravity 3.0.4 STABLE (9.1 MB)

HET INSTALLEREN
Het installeren is een fluitje van een cent, 3x Next en dan Close. Bij de eerste opstart komt er een server-setup schermpje. Vul hier je nickname, evt. organisatie, email (ongeldig?) en evt. reply-adres in. Klik dan op Volgende. Vul hier 2 x je servernaam in, en klik op Voltooien. Klik hierna op OK en alle groepen worden opgehaald. Dan komt er een schermpje met de groepenlijst, kies of vul hier je favoriete groepen in, klik op Add om ze te selecteren, en klik op Done om ze toe te voegen. Later kan dit schermpje weer opgeroepen worden met Ctrl-w en dan Enter.

HET INSTELLEN
Nu de instellingen. Als eerste sleep je het venster naar de gewenste grootte. Sleep het linksonder staande Rules rechts naast de Outbox. Sleep het linksboven staande Filters rechts naast Rules. Verklein het bovenste groepenveld tot er nog 4 groepen te zien zijn. Vergroot het middelste berichtenveld tot er 8 a 10 berichten te zien zijn.

Het middelste berichtenveld sorteer je zo: Subjects: From: Status: Date: Lines: Score. Dat gaat middels Tools/Global Options, tab Display, met Up en Down. Ook het datum-tijdformaat veranderen: %d/%#m %H:%M
Ook aanstippen: The message-id only. Dan OK. Na een beetje schuiven op de separators bovenin het middelste vak (rechts beginnen) staat daar alles goed.

In Tools/Global Options, tab Preferences kun je hem als default instellen. Kies hier ook voor Open newsgroup with a single click. En weer OK.
Nu de default volgorde van de berichten 'descending' zetten: Klik onderaan op Filters, doe New, geef een herkenbare naam, kies Sort Descending, OK. Nu je filter selecteren en Default kiezen. OK. Kies vervolgens je filter in het rolmenuutje.

Kies Server/Properties, tab Connect, en zet daar de 'Send keep alive messages every' op 4 minuten. Als je geen router hebt:
Zet in de tab Dial-Up het bovenste vinkje. En bij Connection kies je je bestaande connectie. Klik nu onderaan op OK.

Font voor body: Klik rechts op het body-veld en kies Properties. Klik in het kader rechtsboven op Body, en klik op Font/Color ernaast. Kies dan links Fixedsys en klik op OK. Klik in de afdeling Quoted text ook op Font/Color en kies ook voor Fixedsys, en dan weer OK. Nogmaals OK en klaar.

Je kunt nog onder Newsgroup aanvinken: Lock filter, dan blijft de sortering staan als je naar een andere groep gaat. Ik gebruik meestal 2 sorteringen, Thread, met de nieuwste bovenaan, en zonder thread met de nieuwste bovenaan. Die laatste is te bereiken door: Newsgroup/Sort By... en dan: Sort Articles by Date, OK.

Als je alle groepen gelezen/behandeld hebt, kun je alle nieuwe berichten op de server laten zien, door Alt-r, Enter, Alt-r, Enter te doen. Zo kun je precies zien waar wat bijgekomen is. Als je dan op een groep staat, kun je die nieuwe berichten ophalen met Ctrl-h.

Dit was slechts een korte impressie, er is nog veel meer naar wens in te stellen, en ik pretendeer ook niet de beste manier te hebben, ik sta dan ook open voor verbeteringen/suggesties.
Ik heb ook geen connecties met Gravity, ik heb er alleen een zwak voor en ken het al zo'n 15 jaar, toen was het nog Anawave Gravity.

 
     Laatste update: 7 Juli 2011